Du visar för närvarande Förena nytta med nöje!

Förena nytta med nöje!

Idag har jag skapat ett nytt recept på godis. Jag älskar att kombinera njutning med vetskapen att det jag stoppar i mig gör gott i kroppen. Rawbollar är ett typiskt exempel på det och kan varieras i det oändliga. Funkar lika bra som mellanmål för att hålla blodsockret på en jämn nivå under dagen som till fredag- eller lördagsmys. När man väl vant sig av med att allt ska innehålla stora mängder socker så känner man den naturliga sötman i de hälsosamma råvarorna och inser att det är både godare och roligare att bjuda på!

CHOKLADBOLLAR MED NYPON OCH RÖDA KINESISKA DADLAR

15 kinesiska röda dadlar (kallas också Jujube) Kan köpas här.
4 vanliga dadlar
2 msk kokosfett
Saften av en  citron
2 msk nyponskalpulver
2 msk kakaopulver
200 g valnötter

 

Om dadlarna är hårt torkade, lägg dem i blöt i vatten några timmar eller över en natt. Mixa dem sen i en matberedare eller med stavmixer tillsammans med kokosfett, citronsaft, nyponpulver och kakao. Mixa nötterna för sig, helst så att det inte blir helt slätt – det är godare med lite tugg. Rör ihop allt och rulla bollar. Bollarna kan sedan rullas i nyponskalpulver.

Nypon, jujube, valnöt och kakao är ingredienser som har många positiva effekter i kroppen. Några av dem an du läsa om här nedan.

 

Valnöt:
Rik på omega 3-fetter, skyddar mot hjärt-kärlsjukdomar, bra för hjärnan och den kognitiva förmågan, antiinflammatorisk och antioxidant. Stimulerar immunförsvaret.

 

 

Jujube:
Stimulerar blodcirkulation och blodbildning, hjälper levern med avgiftning, lugnar nervsystemet, antiinflammatorisk, stabiliserar blodtrycket.

 

 

Nypon:
En av våra rikaste c-vitaminkällor och viktig antioxidant. Stöttar immunförsvaret och är antiinflammatoriskt. Motverkar stressens reaktioner på kroppen och viktigt för läkning av celler och vävnader.

 

 

Kakao:
Stabiliserar blodtryck, stödjer återhämtning efter lång sjukdom, reglerar blodcirkulation och är antiinflammatoriskt. Även kakao har en lugnande effekt på nervsystemet och motverkar stressens negativa effekter på kroppen.

 

 

Karin Stenberg

Karin Stenberg är verksam inom Personlig utveckling och Komplementär medicin sedan snart 20 år. Hon driver företaget Healthy Habits i Kristinehamn och Tyresö där hon ger behandlingar och håller kurser och föredrag på temat hälsa.

Lämna ett svar