Du visar för närvarande Äntligen nässlor!

Äntligen nässlor!

Tänk vad lycklig jag kan bli av att se grönskan komma på våren. När hela jorden vaknar till liv efter några månaders vinterslummer. Då är det dags att ta på sig arbetshandskar och ta med en korg och en sax ut i trädgården eller naturen på jakt efter de små fräscha nässelskotten som tittar upp i vårsolen. Nässlan har nämligen ett alldeles oförtjänt dåligt rykte och är verkligen värd att ta vara på.

Äntligen nässlor. Plocka dem helst späda.Nässlor i maten

Näringsrikare bladgrönt får man leta efter. Brännässlan innehåller rikligt med vitaminer och mineraler – särskilt järn. Du kan äta den som spenat i soppa eller stuvning eller torka och smula till småbitar/pulver för att blanda i brödet, i pannkakssmeten eller i din smoothie.  Här är det bara fantasin som begränsar. Barn lär sig snabbt att acceptera grönprickiga pannkakor och du gör dem en stor tjänst genom att tillföra denna högklassiga näring till maten.

Stjälkar och kanterna på bladen har brännhår som ger en karaktäristiskt brännande känsla på huden om man kommer i kontakt direkt. Mitt på bladen finns dock inga brännhår så där kan du ta utan att få sveda eller utslag. Trots det är det förstås bra att ha handskar och långa ärmar när man plockar nässlor. Nyp eller klipp av toppskotten. De brännande ämnena förstörs när man torkar bladen eller kokar/förväller dem.

Nässlan som medicinalväxt

Nässlan har länge använts som medicinalväxt. Mot lindrigare urinvägsproblem t ex, kan du göra te på nässla (gärna tillsammans med persilja). Bäst är att koka te på färska blad men torkade går också fint. Brännässlan anses också vara blodrenande och basbildande – två viktiga faktorer för att städa ut sura ämnesomsättningsprodukter från kroppen, vilket i sin tur är bra för immunförsvaret.

Är du kvinna och menstruerar mycket eller har blivit lite äldre och inte längre tar upp järn så bra ur kosten så blir du lätt trött och glåmig. Då är det lämpligt med en nässelkur för att höja järnnivåerna i blodet. Drick 2-3 koppar nässelte per dag under 3-4 veckor så ska du se att du blir piggare!

Nässlan som skönhetsmedel

Bladen innehåller pantotensyra som är välgörande för huden. Därför används torkade nässelblad ofta som ingrediens i naturliga ansiktsvatten och ansiktsmasker. Du kan göra en egen ansiktsmask genom att blanda ett par teskedar nässelpulver med ett par matskedar yoghurt och en tesked kokosolja. Det är svalkande och stärkande på irriterad hud och lindriga eksem. Låt sitta i 10 min och skölj sedan av med ljummet vatten.

Likaså sägs nässelavkok (te) som regelbundet sköljmedel för håret göra håret glansigt och blankt. Jag vet inte om man kan dra någon parallell här men nässelvatten anses ävenvara väldigt bra för att göda både grönsaksland, häckar och blomsterrabatter. För att göra denna utmärkta gödning, plocka en hink full med nässlor och fyll den med vatten. Sätt på ett lock och låt stå en vecka. Använd det näringsrika vattnet och släng nässlorna på komposten. OBS! Skölj inte håret med detta för det luktar pyton! Till håret skall det vara avkok.

Plock och tillredning

Till matlagning använder du de små fräscha plantorna som kommer upp på våren. Klipp ner dem regelbundet så kommer det upp nya skott under hela sommaren och du kan fortsätta skörda. Som medicinal-växt eller växtnäring går det bra att använda den vuxna plantan – både blad, stjälkar och rötter. Undvik att plocka nässlor runt gödselstackar eftersom nässlor lagrar nitriter.

Äntligen nässlor! Det går bra att torka dem på ett myggnät.För att torka nässlor, bred ut dem på ett nätgaller eller på tidningar i rumstemperatur. Det tar 3-4 dagar (vänd gärna på dem ett par gånger). Spara dem som de är för te eller smula ner (det går utmärkt att köra dem i matberedare till ett fint pulver). Förvara i burk med lock på mörkt ställe så håller sig färgen fin. Använd flitigt och njut av att ta tillvara på naturens skatter.

Vill du odla nässlor går det utmärkt. Grannar och vänner kommer förmodligen inte tycka att du är klok men du vet ju bättre! Frön finns att köpa på Impecta.

Lycka till!

Karin Stenberg

Karin Stenberg är verksam inom Personlig utveckling och Komplementär medicin sedan snart 20 år. Hon driver företaget Healthy Habits i Kristinehamn och Tyresö där hon ger behandlingar och håller kurser och föredrag på temat hälsa.

Lämna ett svar