Du visar för närvarande Höst och hälsa

Höst och hälsa

HöstNu är hösten här, med sin klara friska luft och sina stormar. Snart kommer promenaderna förgyllas utav härliga höstfärger. Hösten är också svampplockarnas tid och äppelmos-kokandets. Hemma hos oss går vi och väntar på att få plocka det första och enda päronet på vårt gråpäronträd som vi planterade för några år sedan. Det gäller att ha tålamod.

Hösten är en stor omställning både för naturen och för kroppen, precis som alla årstidsväxlingar är. I den kinesiska traditionella medicinen tar man stor hänsyn till det i helandet. I ”Den gule kejsaren”(en av de viktigaste medicinska verken som kinesiska medicinen bygger på) som är skriven för drygt 2000 år sedan skriven man så här:

Den gule kejsaren frågar sin livläkare:
”Jag har hört att människor i antika tider kunde leva tills de var över 100 år gamla, och de verkar ha varit friska och starka,men med dagens människor är det annorlunda, de är inte ens särskilt alerta vid 50 års ålder. Vad är anledningen till detta?”

Livläkaren Qi Bo svarar:
”De som visste hur de skulle hålla sig friska i antika tider anpassade alltid sitt dagliga liv till naturen. Deras dagliga rutiner följde regelbundna mönster; deras mat och dryck var i bestämda kvantiteter, deras olika aktiviteter låg på bestämda tider. De överarbetade aldrig. På det sättet hålla både kropp och själ friska och kunde leva i mer än 100 år.”

Det viktiga med svaret ovan är att vi bör anpassa våra liv lite mer till naturens växlingar. Hösten är tiden då det varma vädret (yang) går över i höstens och vinterns kyligare (yin) klimat. Vi måste börja spara energi så att vi klarar oss genom hela vintern utan att bli sjuka. Under hösten behöver vi därför dra ner på takten jämfört med sommarens ofta frenetiska aktivitet. Inom den kinesiska medicinen är höstens rörelse neråt.  Det visar sig bland annat i rotfruktena som är som bäst just vid den här tiden.  De sträcker sig ner i marken för att fånga upp de mineraler och den näring som jorden kan erbjuda. Det är därför mycket bra att äta mycket rotfrukter just under yin-perioden,höst och vinter.

I ”Den gule kejsaren” står det vidare:

”Under höstens tre månader mognar alla levande skapelser på jorden och blir färdiga för att skördas. Under hösten är vindarna kraftfulla och snabba. Under den här perioden bör man gå och lägga sig tidigt för att undvika kylan samt gå upp tidigt för att njuta av den friska höstluften. Vi bör hålla själen lugn och stabil för att hålla oss själva avskilda från höstens sus, lägga band på den inre energin och skydda själen från oro och impulsivitet. Så kan även lungans andning hållas jämn.”

Ett sätt att hålla sig frisk under hösten är att tänka på vad man äter. Det är viktigt när det blir kyligare ute att tänka på att äta mer varm tillagad mat. Råkost och sallader bör inte ätas i stora mått förrän till våren igen. Höstkosten bör byggas upp utav rotfrukter, höstens frukter, kött och fisk.

Karin Stenberg

Karin Stenberg är verksam inom Personlig utveckling och Komplementär medicin sedan snart 20 år. Hon driver företaget Healthy Habits i Kristinehamn och Tyresö där hon ger behandlingar och håller kurser och föredrag på temat hälsa.

Lämna ett svar