Du visar för närvarande Friska sommartider!

Friska sommartider!

DSC_5007DSC_5007DSC_5007

 

Nu är den här – sommaren som de flesta av oss sett fram emot större delen av året. Som allra härligast just nu med sin skira grönska och försommarens praktfulla blomstring. Enligt kinesisk hälsolära bör vi dock vara noga med hur vi lever även på sommaren för att inte dra på oss infektioner sen under hösten.


Under sommaren står yang i sitt maximum, då är det som varmast och solen lyser som flest timmar på dygnet. Naturen prunkar och växtligheten växer som snabbast. 

Årstidernas växlingar påverkar även oss människor. Vi behöver i regel sova mindre än övriga årstider och vi är oftast piggare, spontanare och socialare.
Det organ som i Traditionell Kinesisk Medicin kopplas till sommaren är hjärtat. Hjärtat pumpar blod med syre ut till kroppens alla celler. I Kinesisk medicin kopplas dock hjärtat även ihop med mental och själslig hälsa. Är hjärtat och dess meridian balanserade så har vi ett gott minne, sover skönt på natten och känner oss glada och harmoniska.

För att må bra på sommaren och ta med sig det in i den mörka hösten bör man enligt gamla kinesiska texter gå upp tidigt och gå och lägga sig sent. Istället bör man vila ett par timmar mitt på dagen när solen står som högst på himlen och dess starka strålar riskerar bränna vår hud.

Är det mycket hetta ute så bör vi balansera det med att äta kylande föda, som frukt och grönsaker. 

En bra start på dagen är att gå ut i naturen tidigt på morgonen – gärna barfota – och göra Qi gong. I sommar ger jag dig möjlighet att prova det tillsammans med mig.

Jag kommer att ha mottagningen öppen till och från under sommaren. Kika in i min kalender så ser du när jag finns tillgänglig. Hoppas vi ses!

Hälsningar/ Karin

Karin Stenberg

Karin Stenberg är verksam inom Personlig utveckling och Komplementär medicin sedan snart 20 år. Hon driver företaget Healthy Habits i Kristinehamn och Tyresö där hon ger behandlingar och håller kurser och föredrag på temat hälsa.

Lämna ett svar