Du visar för närvarande Advent – kryddornas högtid

Advent – kryddornas högtid

En betydligt brandsäkrare variant på dekoration i adventsstaken än den traditionella vitmossan!

Advent har sina historiska rötter i en period av fasta och väntan på Jesu födelse men kopplas i dagens Sverige och de flesta familjer mest ihop med att få tända ljus under årets mörkaste tid och att fika.

Pepparkakan och lussebullen med sina speciella kryddor är de bakverk vi traditionellt äter i Sverige under denna period och här kommer ett tips på en annan variant av småkakor som även de kännetecknas av vinterns kryddor.

Det är svårt att baka kakor på bara nyttiga ingredienser men med hjälp av värmande kryddor kan man optimera kroppens förmåga att ta hand om kakorna på ett bra sätt så att inte allt lägger sig på höfterna lagom till julen.
Både i Kina och Indien använder man kryddor i maten – inte bara för smakens skull – utan också av medicinska skäl. Kryddor som stimulerar matsmältningen är framför allt fänkål, kummin och koriander, men även de typiska julkryddorna som kanel, kardemumma, nejlikor och anis hör dit.

Under vintern har vi en tendens att äta tyngre och fetare mat än under varmare delar av året. Detta för att hålla oss varma i ett kyligt klimat. Då blir det extra viktigt med lite extra matsmältningskryddor. Vill du äta småkakor så är de här läckra och välkryddade chai-kakorna ett bra alternativ. Kakor som hade varit värdiga namnet pepparkakor!

CHAI-KAKOR (från ”Ingwer und Zitrone”)

  • 300g siktat dinkelmjöl
  • 200g rumsvarmt smör
  • 100g råsocker
  • 1 tsk kanel
  • ½ tsk malda nejlikor
  • ½ tsk mald kardemumma
  • ½ tsk nymald svartpeppar
Gör så här:

Rör smöret fluffigt med sockret. Rör i kryddor och mjöl, lite i taget, till en ganska fast deg. Det är ok att den är lite kladdig!

Rulla in degen i plastfolie och låt vila i kylen en timma.

Rulla ca 2 cm stora bollar av degen och lägg dem på ett bakplåtspapper på en plåt. Se till att det är tillräckligt med utrymme mellan kakorna så att de kan flyta ut utan att kladda ihop. 5 x 4 kakor på en plåt blir lagom.
Grädda i 150 grader med vamluft i 20 minuter tills de får en ljusbrun färg. Låt kallna så att de stelnar (de är mjuka när de kommer ut ur ugnen. 

För en glutenfri fika går det utmärkt att baka kakorna på glutenfritt mjöl.

 

MATSMÄLTNINGS-TE

Ett annat tips efter en tung måltid, som t ex ett julbord, är att avrunda måltiden med en kopp te med matsmältningskryddor. Det kan du blanda själv från kryddpåsarna i skåpet (kryddorna skall ej vara malda) eller köpa färdigt. På min mottagning säljer jag en bra blandning från Tyskland. Den består av fänkål (55%), anis (35%) och kummin (10%). Ta 1-2 tsk per kopp och häll på kokande vatten. Låt dra 5-10 minuter innan du silar av och dricker.

 

 

 

Karin Stenberg

Karin Stenberg är verksam inom Personlig utveckling och Komplementär medicin sedan snart 20 år. Hon driver företaget Healthy Habits i Kristinehamn och Tyresö där hon ger behandlingar och håller kurser och föredrag på temat hälsa.

Lämna ett svar