Du visar för närvarande Vad du kan göra själv mot svullna ben

Vad du kan göra själv mot svullna ben

Så här i sommartider är det många som får problem med svullna fötter och ben.. Om det inte finns någon bakomliggande sjukdom i njurar, hjärta eller lever så är det faktiskt mycket du kan göra själv för att förbättra situationen!

Målet är att förbättra mikrocirkulationen och återflödet av vätska så att vattnet inte stagnerar i benen. Här är fyra tips du kan testa själv innan du söker hjälp. Kommer du ej tillrätta med det och är utredd av din läkare så finns det mycket jag kan göra för dig med akupunktur.

Dusch

Du kan med hjälp av en kall duschstråle massera benen nerifrån och upp. Håll duschmunstycket ca 10 cm från benet och börja vid fotleden och arbeta dig upp mot höften.

Öka mikrocirkulationen med örtsalva

HästkastanjekrämAtt smörja in benen med en kräm som innehåller extrakt från Hästkastanj och Vinblad kan också vara mycket välgörande. Hästkastanj är vattendrivande och Vinblad ökar mikrocirkulationen. Tillsammans ger dessa örter bra effekt på trötta och svullna ben. En sådan creme kan du köpa på min mottagning (se bild). Även här är det viktigt att massera in i riktning mot hjärtat, d v s nerifrån och upp.

Lymfmassage

Det är också viktigt att stimulera muskelpumpen i benen. Blodflödet pumpas ut i kroppen med hjälp att hjärtats muskelkraft men är för sitt återflöde beroende av att vi rör på oss. Genom att vippa upp och ner med fotlederna – gärna i ryggläge med benen högt – stimulerar du återflödet av blod/vätska från benen.

Schüssler-salter

Slutligen ett homeopatiskt tips. Schüssler-salter är milda homeopatiska salter som påverkar kroppens balans och passar bra i husapoteket. Natrium chloratum (som enda medel eller i daglig växel med Natrium sulfuricum) reglerar vätskemetabolismen och motverkar ödem. Schüsslersalter finns att köpa receptfritt på närmsta homeopatapotek. Hör gärna av dig om du vill veta mer om detta.

Karin Stenberg

Karin Stenberg är verksam inom Personlig utveckling och Komplementär medicin sedan snart 20 år. Hon driver företaget Healthy Habits i Kristinehamn och Tyresö där hon ger behandlingar och håller kurser och föredrag på temat hälsa.

Lämna ett svar