Du visar för närvarande Recept nässelbröd

Recept nässelbröd

Idag var det en perfekt dag att baka nässelbröd. Regnet skvalade ut och jag passade på att ta hand om nässlorna som legat och torkat så fint några dagar på ett par myggfönster.

Först sorterade jag bort skräp och sen körde jag blad och stammar i matberedare till ett fint pulver som går utmärkt att förvara i tät burk på mörkt ställe hela vintern. En sådan burk med röd rosett om nacken är bästa gåbort-presenten sen när corona lagt sig och vi vågar hälsa på varandra igen!

Vad har man då detta pulver till? Förutom att baka nässelbröd kan du göra  en skön ansiktsmask som jag beskrev i förra inlägget, blanda det i din smoothie, i müslin, i kanske i omeletten. Vill du läsa mer om nässlor så har du mitt förra inägg här .

HEALTHY HABITS NÄSSELBRÖD

Ett gott och näringsrikt bröd fullspäckat med välbehövliga mineraler från nässlorna och från dinkelmjölet. Dinkel är en äldre form av vete som är mer näringsrikt och innehåller mindre gluten. 

50 g jäst
7 dl fingervarmt vatten
2 tsk himalayasalt (eller vanligt)
1 tsk mald kummin
2-3 msk nässelpulver
10 dl grovt dinkelmjöl
5 dl vetemjöl
lite olivolja
sesamfrö och flingsalt (frivilligt)

Smula jästen i en bunke och lös upp i vattnet. Tillsätt salt, kummin och nässelpulver. Arbeta in mjölet till en ganska fast deg. Låt jäsa i 30-40 min. Baka ut till två limpor och lägg på en plåt. Snitta limporna och låt dem jäsa ytterligare ca 20 min. Pensla med olja och strö gärna över sesamfrön och/eller flingsalt. Jag tycker det är godast med båda!

Grädda i 225 grader i nedre delen av ugnen i ca 25 min, tills brödet har fin färg. Ät med riktigt smör, då smakar det allra bäst!

Karin Stenberg

Karin Stenberg är verksam inom Personlig utveckling och Komplementär medicin sedan snart 20 år. Hon driver företaget Healthy Habits i Kristinehamn och Tyresö där hon ger behandlingar och håller kurser och föredrag på temat hälsa.

Lämna ett svar