Du visar för närvarande SOG-tid och att vänta in sin själ

SOG-tid och att vänta in sin själ

human-753868_1280Hur mår du? Jag menar, hur mår du på riktigt? När kände du efter senast? Som terapeut ser jag hur många det är som går omkring och är trötta och har krämpor som högt blodtryck, yrsel, migrän eller mag-tarmstörningar. Mycket utav detta beror på stress. Trots att vi lever i ett samhälle som oftast tar hand om sina individer och trots att vi har tillräckligt med mat och tak över huvudet så är det något som inte stämmer. Våra kroppar och själar hänger inte riktigt med i den snabba värld som vi lever i idag.

Att vänta in sin själ – ett uttryck som jag älskar. Ursprungsbefolkningar som t.ex. indianer gör det fortfarande och vi borde alla göra det regelbundet. När det har varit för mycket runt omkring dig eller du har rest långt – sätt dig ner och vila! Låt själen komma ikapp och landa i kroppen. Det räcker inte att vara snabb i huvudet eller i benen. För att må bra måste hela du hinna med i svängarna. Barn gör det här naturligt, men vi tenderar att glömma det när vi blir vuxna.

 

Se till att planera in SOG-tid varje dag! SOG-tid är myntat av min far och betyder: Sitta-och-glo-tid. Tid för dig själv, utan några som helst krav. Tid att lukta på blommor, titta på moln eller helt enkelt bara sitta och glo – för man måste inte hela tiden göra någonting! Eller gör som kineserna, ta en mikropaus mitt i stressen och sov en stund. I Kina ser man sovande kineser överallt. Ju stressigare de har det, desto noggrannare är de med sina sov-pauser. De sover bara 10-15 minuter, men gissa vad! Sköter man sin SOG-tid, drar ner aktiviteterna på helgerna och/eller sover små stunder då och då så blir tiden när man faktiskt arbetar mycket effektivare och man hinner mer! Dessutom minskar man risken för utmattning drastiskt.

Karin Stenberg

Karin Stenberg är verksam inom Personlig utveckling och Komplementär medicin sedan snart 20 år. Hon driver företaget Healthy Habits i Kristinehamn och Tyresö där hon ger behandlingar och håller kurser och föredrag på temat hälsa.

Lämna ett svar