Du visar för närvarande MUSKELSPÄNNING – VARFÖR DÅ?

MUSKELSPÄNNING – VARFÖR DÅ?

Många som uppsöker min mottagning kommer på grund av spänningar och smärta i olika muskelgrupper och jag får ofta frågan om hur muskelspänningar uppkommer och vad man bör tänka på i sitt liv för att slippa detta gissel.

Jo… visst är det ofta monotona arbetsställningar, t ex för mycket tid framför datorn som orsakar smärta i armbågar, axlar och nacke. Visst är det ofta stressen som gör att vi drar upp axlarna och biter ihop käkarna eller spänner mage och rumpa. Allt det där kan ni… åtminstone känner ni igen det när jag påminner. Men det finns många fler aspekter som påverkar och det är här det blir riktigt spännande!

När en muskel jobbar så dras den ihop. Det som händer är att muskelfibrerna skjuts ihop (som två kammar mot varandra) så att muskeln totalt blir kortare. Vid avslappning skall dessa muskelfibrer sen åter dras isär så att muskeln får sin fulla längd igen. Ibland fungerar detta inte av olika anledningar – en sådan anledning är om man har brist på calcium eller magnesium. Då kärvar muskelfibrer lätt fast i sammandraget läge och muskler eller delar därav blir kroniskt spända.

Brist på calcium och/eller magnesium kan man få av olika anledningar. En anledning till kalciumbrist kan vara att man regelbundet dricker läsk. Kroppen vill då neutralisera fosforsyran som finns i läsken och använder fritt calcium (som cirkulerar i blodet) för att göra detta, vilket medför att det blir för lite calcium kvar för muskelavspänning samt för skelett och tänder.

Brist på D-vitamin (vegetarianer, mörkhyade och människor som aldrig är i solen riskerar D-vitaminbrist) gör att kroppen inte kan ta upp kalcium som vi får i oss via kosten på ett effektivt sätt. D-vitaminet behöver dessutom aktiveras av Magnesium. Kvinnor som passerat klimakteriet löper stor risk för att drabbas av calciumbrist och får därför ofta tillskott av magnesium och D-vitamin för att motverka skört skelett. Detta är dock även viktigt för att motverka muskelspänning!

Visar att för mycket kaffe kan bidra till muskelspänning.Kaffe, svart te och viss läsk, t ex coca cola, innehåller koffein. Som de flesta säkert känner till är koffein ett nervstimulerande ämne som har förmågan att, på relativt kort sikt, pigga upp en trött hjärna. Det är dock inte bara hjärnan som blir pigg utan även resten av nervsystemet. Hjärtat slår snabbare, blodtrycket höjs, musklerna går i beredskap, dvs spänner sig.

Koffein har även en vätskedrivande effekt i kroppen. Dricker man t ex en kopp kaffe så gör sig kroppen av med mer vätska än den fått in. Risken med detta förutom vätskeförlusten är att vätskan tar med sig mineraler ut – t ex kalcium och magnesium! Detta gäller naturligtvis även urindrivande läkemedel.

En annan viktig faktor för att musklerna ska må bra är syresättning. För att en muskel skall kunna jobba behövs energi och energi skapas lättast genom förbränning av kolhydrater. Förbränningen sker i muskelcellerna och precis som när man eldar trä så behövs gott om syre. Om inte syre finns i tillräcklig mängd så måste energi bildas på annat sätt och i den processen bildas mjölksyra. När mjölksyra bygger på i en muskel blir miljön sur och man upplever ofta smärta. Det är också en miljö där muskelknutor och triggerpunkter lätt bildas.

När vi är stressade (medvetet eller omedvetet) kommer vi lätt in i snabb och ytlig andning, vilket minskar förmågan att syresätta musklerna och resten av kroppen på ett bra sätt. Regelbunden motion verkar däremot för god syresättning, dels för att den stimulerar riktig andning och dels för att den främjar cirkulationen i kroppen så att det syresatta blodet når ut effektivt i varje skrymsle av kroppen. Brist på motion däremot bidrar till ökad risk för sur miljö i musklerna och risk för smärta och spänning.

Att börja träna en kropp som inte är van vid träning kan dock till en början också ställa till besvär på grund av överansträngning. Det är viktigt att tänka på att börja i små steg och att öka belastning och träningslängd allt eftersom kroppen blir van. En träningsform som är särskilt effektiv för att på ett milt sätt få igång både syresättning och cirkulation och som dessutom gör en stel kropp rörligare är Qigong. Regelbunden qigongträning kan göra underverk mot kronisk smärta.

Visar hur sömnproblem kan bidra till att muskelspänning uppkommer.En annan orsak till smärta och spänningar i muskler kan vara sömnstörningar. Under dagtid då vi är aktiva i våra kroppar och kanske även tränar så bryter vi helt naturligt ner våra muskler och kan få mikroskador i muskelfibrerna. På natten när vi sover skall detta lagas och byggas upp igen, men om vi av olika anledningar inte kan sova så mycket så kommer denna balans ur spel och det kan ge besvär i musklerna på grund av dålig återhämtning.

Sömnstörningen i sig kan bero på ett överstimulerat nervsystem (t ex på grund av stress eller att man druckit kaffe för sent) men den bidrar också till att stimulera nervsystemet ytterligare eftersom det dels får mindre återhämtningstid och dels tvingas pusha på lite extra för att orka hålla kroppen igång dagtid trots trötthet. Här kommer man lätt in i en negativ loop men ännu mer sömnstörningar och en spänd och smärtsam kropp.

En annan viktig anledning till att smärta, muskelknutor, triggerpunkter och allmänna muskelspänningar uppstår är kyla och vind. När vi fryser drar vi automatiskt upp axlarna för att skydda hals och nacke som är extra känsliga för vind. Vi spänner också många andra muskler i kroppen. Blir kylan värre så börjar vi skaka för att skapa värme. Om kylan eller draget/vinden får påverka oss en längre stund så blir musklerna utmattade och bildar lätt muskelknutor och triggerpunkter som kan skapa smärta både i muskeln det berör och stråla smärta till andra områden.

En annan faktor som påverkar oss allt mer allteftersom den tekniska utvecklingen går framåt är att vi alltid skall vara tillgängliga och redo. Människan idag går hem från jobbet på kvällen men tar ofta arbetet med sig både rent praktiskt och mentalt. Förr hade man ett liv på jobbet och ett annat liv hemma. De båda världarna var separerade från varandra på ett mycket tydligare sätt än vad de är för de flesta människor idag. Många fortsätter att läsa jobbmail och svara i telefon även hemifrån, och kanske sitter man och planerar morgondagens arbetsuppgifter vid middagsbordet eller framför Bollibompa med barnen? Våra kroppar är gjorda för växelvis arbete och vila. Idag glömmer vi ofta att stänga av och låter kroppen vara i beredskapsläge hela tiden.

För majoriteten här i väst är det inte den fysiska vilan som saknas mest akut eftersom många sitter still hela dagarna på jobbet. Det är den bristande mentala vilan som är det största problemet när det kommer till muskelspänningarna. Att släppa plikter och bekymmer helt några timmar per dygn och bara vara i nuet – med familjen, i naturen eller med sig själv och sin kreativitet – det är viktigt för att våra själar och våra kroppar ska må bra.

Oförmåga att stänga av och känna in sina egna behov leder allt för ofta till mental utmattning/utbrändhet. Man vill kanske vara alla till lags och kan inte säga nej. Man har kanske tagit på sig mer jobb än man klarar av att utföra och går ständigt med prestationsångest och dåligt Visar hur ekonomi kan vara en källa till stress och muskelspänning.samvete. Man upplever sig kanske ha tappat kontrollen över livet, t ex i samband med en nära anhörigs sjukdom, ekonomiska bekymmer, relationsproblem eller annat. Till slut blir det för mycket och kroppen orkar inte mer. Man har varit i stress för länge och musklerna har dessutom fastnat i kroniskt spänt beredskapsläge som leder till stelhet och värk. De flesta som råkar ut för mental utmattning är duktiga och ansvarsfulla individer med stort hjärta som vill hjälpa andra och glömmer att känna efter hur de mår själva.

Stela tankemönster ger en stel kropp. Ibland har vi helt enkelt snöat fast i tankemönster som inte gagnar oss. Tankar som vi tänker ofta och upplevelser vi har med oss blir till trossatser och dessa påverkar oss långt mer i våra liv än man kanske reflekterar över. Att leva med trossatser som förminskar en själv som individ eller som är destruktiva på andra sätt skapar också spänningar i kroppen och ibland kan det vara härifrån man behöver arbeta för att nå riktigt besvärliga och kroniska muskelbesvär.

Som individ kan du göra mycket själv för att minska risken för muskelsmärta. Har du väl hamnat där kan du dock behöva hjälp att komma ur dina smärtmönster och skapa nya friskare vanor. Jag jobbar främst med muskelbehandling (klassisk svensk och/eller kinesisk massage, triggerpunkter etc.) och kinesisk akupunktur för att hjälpa mina patienter med detta. I kombination med egna åtgärder som kostförändringar och lagom mycket rörelse kan man oftast komma tillrätta med problematiken. För att lära dig hur du kan mjuka upp stela tankemönster, hitta och byta ut destruktiva programmeringar och skapa bättre vanor rekommenderar jag en kurs i Silva Ultramind ESP.

Karin Stenberg

Karin Stenberg är verksam inom Personlig utveckling och Komplementär medicin sedan snart 20 år. Hon driver företaget Healthy Habits i Kristinehamn och Tyresö där hon ger behandlingar och håller kurser och föredrag på temat hälsa.

Detta inlägg har 6 kommentarer

 1. Karin Stenberg
 2. Evalis

  Hej
  Har en fruktansvärd inre stress och står inte ut.
  Vad gör jag

  1. Anneli

   Hej Evalis, jag är bara en annan medmänniska, men fick svår utmattningssyndrom för över 1o år sen, och vill varna andra och kanske ge tips att det inte ska bli som med mig. Jag misstänker att jag har gått med nästan tömda järnförråd (ferritin) mer eller mindre, i hela mitt liv. Och på det, massa inre stress, sorg, oro. Om jag vore du, skulle jag söka hjälp i samtal för att se orsaker (som du säkert vet själva) till din inre stress, så att du kan få verktyg att eliminera och hantera stressen.

  2. Karin Stenberg

   Ber om ursäkt att jag inte sett din kommentar tidigare. Känns det fortfarande likadant? Det är väldigt svårt att svara på vad du ska göra åt din inre stress då jag inte vet något om omständigheterna i och omkring ditt liv. Rent generellt är det viktigt att skapa space för sig själv, att hitta något som ger lugn och återhämtning och se till att göra det regelbundet. För någon kan det vara att gå ut i skogen, för någon kan det vara att lyssna på eller spela musik. För någon kan det vara att systematiskt få saker gjorda som legat på ens axlar länge. Det finns också effektiva övningar man kan göra, t ex andningsövningar – men som sagt, jättesvårt att svara på vad som skulle funka just i ditt fall.

 3. Ann-Katrine Karlsson

  Hej!
  Intresserad av att få hjälp mot värk i kropp.

Lämna ett svar