VANLIGA FRÅGOR

MASSAGE

Innan vi sätter igång pratar vi om vad du behöver hjälp med. För att göra en bra och säker behandling behöver jag veta hur du mår och om du har några speciella problem. Jag behöver också veta om du har några sjukdomar eller skador och vilka mediciner du äter.

Hur mycket du ska klä av dig beror på vilka områden vi ska behandla och vad som känns OK för dig. Du får alltid behålla underkläderna (trosor/kalsonger och bh) på. Har du bh:n på så behöver jag i regel knäppa upp den efter att du lagt dig för att komma åt att massera hela ryggen. Jag lägger alltid frottéhanddukar över de delar av kroppen som jag inte arbetar på för tillfället.

Jag jobbar med muskler, bindväv och/eller akupunkturpunkter och anpassar massagen inom dessa ramar efter dina behov och önskemål. Du ska därför inte tveka att tala om hur du vill ha din massage. Ibland ber jag dig vända på dig eller sätta dig upp för att komma åt bättre.

Jag är utbildad i flera olika typer av massage. Säg till om du har särskilda önskemål, annars skapar jag en bra kombination till dig. 

Om jag arbetar för mjukt eller hårdhänt så säg till! Är det något annat som inte känns bra så tala om det för mig. Då hjälper du mig att göra det bästa för dig.

För att massagen skall bli behagligare använder jag mig utav lite olja eller liniment när jag masserar. Jag använder så naturliga produkter som möjligt men om du har någon typ av överkänslighet är det viktig att du berättar det innan behandlingen.

Har du aldrig varit hos massör förut , kan det vara bra att inleda på med en kortare behandling. Då får du möjlighet att prova på om du tycker det är skönt och om du gillar just mina händer.

Vill du att jag ska hinna jobba igenom ett område (som tex axlar, nacke och rygg) ordentligt så rekommenderar jag  45 eller 60 minuter.

Till en riktig genomgång av hela kroppen behövs 90 minuter. 

Vid akuta problem, som t ex en tillfällig överansträngning, kan det räcka med en eller några få behandlingar. Har man haft besvär under lång tid behövs det ofta en hel serie behandlingar under en tidsperiod. Man kan också kombinera massagen med akupunktur eller laser för snabbare och effektivare resultat. Det kostar inget extra och det diskuterar vi när du kommer.

Många går regelbundet på massage bara för att det känns skönt och avkopplande och för att förebygga att besvär uppstår. Att regelbundet ta behandlingar är en investering i dig själv. Du slappnar av och upplevelsen ger dig en känsla av välbehag som varar länge. Du håller borta trötthet och smärta i axlar,rygg och nacke. Massage kan också göra att man snabbare kommer igen efter skador eller operationer.

I det samhälle vi lever i är det viktigt att hålla koll på tid och pengar. Allt ska vara effektivt och för många är dagarna inrutade från morgon till kväll.  Massage kan vara den källa till avkoppling du behöver för att orka med trycket i livet i övrigt. Det kan också vara den rehabilitering du behöver för att komma tillrätta med symtom du fått av den dagliga stressen. Det är en investering i dig själv!

Går man regelbundet på massage så lönar det sig att köpa ett klippkort. Behöver du verkligen behandling men har inte råd, ta upp det med mig så kanske vi kan komma fram till en lösning.

De flesta personer klarar av och mår bra av massage. Har du hjärtsjukdom, okontrollerat högt blodtryck, svår benskörhet, feber, blodpropp, cancer eller någon annan svårare sjukdom eller om du är gravid i tidigt stadium så bör du dock först rådgöra med din läkare innan du tar en massagebehandling.
blodtryck utan bakgrund

Måttligt förhöjt blodtryck går i regel ner en aning i samband med en behandling. Är du osäker på ditt tryck så mäter jag det gärna. Säg bara till! Du kan också få ditt blodtryck kontrollerat på min mottagning.

Efter behandlingen kan du känna dig lite yrvaken eller ”behagligt mosig” men du blir snabbt pigg och välmående. Många blir också både törstiga och kissnödiga efter massagen, vilket är direkta effekter av cirkulationsökningen. Efter massagen är det viktigt att dricka rikligt med vatten för att hjälpa kroppen göra sig av med de slaggprodukter som frigjorts från bindväv och muskulatur.

AKUPUNKTUR

Nej det skulle jag inte säga. Vid själva insticksögonblicket så kan vissa punkter kännas lite men de flesta märker du inte ens när jag sätter dit.
Väl på plats kan du ibland känna att de ”jobbar”. Det kan pirra lite eller kännas varmt eller pulsera en aning men ont gör det inte. Många patienter tycker det är så skönt och avslappnande att de somnar under behandling.

Den TKM vi använder i väst kallas ibland även för Klassisk akupunktur. I samband med Kinas kulturrevolution på 1960- och 70-talet standardiserades akupunkturen i Kina och utarmades då på en del av sin själ. Denna standardiserade modell kom att kallas Traditionell Kinesisk Medicin (TKM eller TCM på engelska) och är den variant som undervisas på universiteten i Kina idag. Den klassiska Akupunkturen har dock levt vidare, främst genom västerlänningar som var i Kina och lärde sig akupunktur före Kulturrevolutionen. Allt fler akupunkturskolor i väst överger den strikt kontrollerade Traditionella Kinesiska Medicinen till förmån för den djupare och mer individualiserade Klassiska Akupunkturen. Våra kinesiska kollegor uppskattar  väldigt att vi förvaltar denna kunskapsskatt och detta kulturarv åt dem tills det kinesiska politiska klimatet  tillåter en återbefruktning till Kina.

 

Sunt förnuft säger att ett medicinsystem som funnits kvar och vidareutvecklas under flera tusen år är ett system som fungerar. Man ska dock ha i åtanke att den traditionellt kinesiska synen på människan i allmänhet  och på medicin i synnerhet har en helt annan ”grammatik” än den konventionellt västerländska medicinen.

forskning förstoringsglasDen kinesiska medicinen utgår från människan som ett energisystem som för att bibehålla balans (hälsa) bör vara i samklang med sin omgivning. Man använder sig av begrepp som Qi, Yin och Yang, vilket är subjektiva företeelser som står för tillstånd eller processer som man kan uppleva men oftast inte mäta. Huvudsyftet är att hitta och korrigera obalanser innan det behöver gå så långt som till vävnadsskador eller andra fysiskt påvisbara fynd.

Västerländsk medicin däremot, ser människan som ett system av kött och blod och vill kunna se och helst mäta förändringar objektivt. Har man symtom men inga positiva provsvar  eller andra tydliga förändringar så anses det ofta bara ”sitta i huvudet”.

1000-tals studier har gjorts på akupunktur världen över på allt ifrån tennisarmbåge till Posttraumatisk stress (PTS). Många av dessa kan hittas på PubMed eller Cochrane. Utifrån denna forskning har WHO kommit fram till ett 100-tal diagnoser där akupunktur ger bra resultat. Så bra att man utarbetat en strategi för att fasa in Klassisk Akupunktur/TCM och vissa andra komplementära terapiformer i den konventionella vården under en tidsperiod fram till 2023! Även Sverige har skrivit under denna strategi. Du kan läsa hela strategin här!

 

 

Det vanliga är att man går på akupunktur en  gång per vecka under en period. Det kan också behövas tätare i början.

Det finns klippkort att köpa om man går ofta. När man börjat få resultat kan man glesa ut behandlingarna.

Kort sagt kan man säga att ett problem man haft länge i regel kräver fler behandlingar än ett akut problem.